Hoppa till sidans innehåll

SSDC bildades 1972


SSDC BILDAS 1972 I LONDON
(UR TIDNINGEN "SVENSK DART 1985")

 

SSDC. Eller historien om fyra grabbar som inte fick bo på hotell. Stockholm Super Dart Club eller, som man i folkmun säger, SSDC. otvivelaktigt Sveriges mest kända dartklubb, Stefan Lords klubb, detta vet alla dartspelare. Men vad de kanske inte vet är historien om hur klubben en gång bildades. Året var 1972 och den första Englandscupen var efter stort slutspel avslutad.

Arrangörer var Peter Sellström och Patric Eneroth utav denna den första Englandscupen. Priserna utgjordes av Englandsresor och en plats i det landslag, som skulle möta Englands lag i en landskamp i London. Totalt bestod den svenska gruppen av tjugoen spelare och supportrar. Väl framme i London skulle gruppen inkvarteras på hotell. Olyckligtvis visade det sig att alla inte kunde få plats på det inbokade hotellet.

Fyra man måste inkvarteras hemma hos en engelsman vid namn Olly Croft. Gnissel och gnäll, det var ju ingen som hade lust att bo långt bort från alla sina polare hemma hos en totalt okänd engelsman. Efter en stunds dividerande offrade sig herrarna Gunnar Moberg, Ulf Jonsson, Björn-Olof Norén och yngstingen i hela truppen, 17-åringen Stefan Lord. Senare visade det sig att dessa fyra i själva verket dragit en vinstlott.

Istället för att hamna på ett enkelt hotell i London hamnade dessa i en lyxvilla ute i Muswell Hill hos mångmiljonären Olly Croft, BDO:s starke man. Mannen bakom den fantastiska utveckling darten genomgått under de senaste 15 åren i Storbritannien. Här ute i Muswell Hill, åtskilda från de övriga svenskarna, satt fyra killar som hemma i Sverige spelade för tre olika klubbar. Med tillgång till en fri bar och en kortlek blev det mycket snackande under långa nätter.

Alla var de överens om att deras nuvarande klubbar inte skulle bli bäst i Sverige men att de själva var ganska duktiga och tillsammans kanske skulle kunna lyckas. Sagt och gjort, de beslöt att starta en ny klubb, som döptes till Stockholm Super Dart Club, efter att ha haft London Super Leagues namn som förebild. När beslutet väl var taget, övertalade de två andra på resan att komma med, nämligen Peter Lagerman och Jan Olsson.

Klubbens målsättning blev att från division tre, där laget var tvungna att starta, gå direkt upp till ettan utan att förlora ett set. En målsättning de var tvungna att ändra redan efter den första matchen eftersom Janne Olsson torskade ett set i lagets första match i div. 3. Målsättningen ändrades då till att gå upp till ettan utan att torska en delmatch. En målsättning som inte heller höll, men direkt upp till ettan gick man.

Till skillnad mot många andra storklubbar har inte SSDC någon klubblokal numera. Mellan åren 1972-75 hade man en lokal i korsningen Ingemarsgatan och Roslagsgatan. Enligt Ulf Jonsson, en av grundarna, är detta att inte ha en klubblokal klubbens styrka. Ulf anser att med en klubblokal kommer det att ställas en massa krav på medlemmarna, som gör att de blir splittrade. Istället för att kasta pil måste de tänka på en massa andra saker som att det är deras tur att städa klubblokalen osv.

I SSDC ska medlemmarna koncentrera sig på att kasta pil och hata att förlora i dart. "Till våran glädje får gärna de andra klubbarna tycka det är roligt att förlora, men det är inte för att förlora som vi kastar pil i SSDC; tycker Ulf med Stefan Lord nickande instämmandes. Om ni inte redan märkt det, så vet ni det nu, SSDC skänker aldrig bort något gratis när det gäller Dart men annars skänker de alltid mycket trevnad omkring sig.

Marschen mot toppen På hösten 1972 i division 3 i Prippsserien börjar SSDC:s marsch mot toppen. Utan poängförlust vinner SSDC sin serie efter sviten 14 14 00 84-5 171-23 (set) 28 poäng. Inför division 2-starten våren 1973 hade Christer Lenngren och Marianne Lundin anslutits till SSDC samtidigt som Peter Lagerman försvunnit till NCS. Efter en ny defilering vann SSDC sin division 2-serie utan poängförlust och med följande matchfacit.

14 14 00 84-20 180-65 28 poäng. Nu hade klubben gjort sitt intåg i den högsta av dartserier - division 1. SSDC har efter denna div II - seger aldrig lämnat den högsta serien. En imponerad svit som långt ifrån sett sitt slut. Denna säsong bildades också SSDC:s första styrelse. SSDC skriver darthistoria Hur skulle nu SSDC klara sig i sin division 1 premiär på hösten 1973? Inför säsongen hade Janne Olsson lämnat klubben för Tennstopet och ersatts av Ingmar Björling.

Starten kunde inte ha blivit bättre - 6-1 på favoriten NCS. I andra omgången kom så SSDC:s första poängförlust någonsin 5-5 mot Tennstopet efter 29 raka segermatcher i Prippsserien. De sex påföljande omgångarna medförde fem vinster och en oavgjord innan SSDC:s första serieförlust någonsin i historien inkasserades med 3-6 och även här mot Tennstopet. SSDC:s förlustfria svit i Prippsserien bröts således efter 36 matcher.

I sin första division 1 start slutade SSDC tvåa efter Tennstopet med detta matchfacit 14 11 21 79¬32 25 poäng. Att på tre säsonger avancera från division 3 till en andraplats i division 1 är en unik bedrift som ingen annan klubb varit mäktig. 1974 blev dock SSDC:s år då laget vann division 1 både på våren och på hösten. Efter dessa två vinster har SSDC vunnit "ettan" ytterligare sju gånger. Sämsta placering i division 1 är en andraplats vid tre tillfällen.

Spelare kommer och går Det som gjort SSDC så oerhört bra under så långt tid, är att man sett om sitt hus och i tid ersatt spelarförluster. På hösten 1974 kom Stefan Danielsson till klubben. Stefan är nog för övrigt SSDC:s meste lagledare så här långt. 1975 försvann Gunnar Moberg och Ingmar Björling medan Sven Ringholm tillkom. Björling blev i och för sig kvar i klubben men spelade allt mer sällan.

På hösten 1975 anslöts Leif Blomqvist och Bengt Swedlund och 1976 blev Dan Laven SSDC:are. 1977 slutar Sven Ringholm medan Pehr Werngren och Björn Enqvist blir nya i klubben. 1978 slutar Christer Lenngren och Bengt Swedlund men Stig Wegander tillkommer. 1979 försvinner Pehr Werngren men Lars Carlén och Sven-Eric Carsbrant blir nya klubbmedlemmar. 1980 upphör så Ulf Jonsson med att vara aktiv men hans lucka fylls igen med ingen mindre än Christer Pilblad.

Efter alla dessa turer råder sedan ett visst lugn i klubben vad avser spelarövergångar ända till 1984 då Stefan Danielsson och Stig Wegander mer eller mindre lägger pilarna på hyllan. Dessa ersätts dock snabbt med Tommy Pilblad och Tor Bengtsson. Och inför säsongstarten 1985 slutligen har SSDC gjort en omtalad storvärvning - Andrée Bomander från IDS. Andrée har en svår uppgift då han skall fylla luckan efter den alltmer indisponible Stefan Lord.

Trots denna omsättning av spelare i SSDC kan man ändå plocka ut tre formationer SSDC-lag som spelat flest matcher ihop och som representerat klubben under tre olika perioder. 1972-1975 Ulf Jonsson, Stefan Lord, Björn-Olof Norén, Gunnar Moberg, Christer Lenngren och Ingmar Björling 1976-1980 Ulf Jonsson, Stefan Lord, Björn-Olof Norén, Stefan Danielsson, Björn Enqvist och Stig Wegander 1981-1984 Stefan Lord, Björn-Olof Norén, Stefan Danielsson, Björn Enqvist, Lars Carlén och Christer Pilblad Allsvenskan Något bör väl även sägas om framgångarna i Allsvenskan där SSDC vunnit samtliga säsonger utom en då TBI i sista matchen avgjorde till sin fördel.

Landslaget När det gäller landslaget har det ju fallit sig naturligt att detta genom åren innehållit en mängd spelare från SSDC dock har mängden inte varit så påfallande som på senare år då ju Lord, Enqvist och Pilblad varit självskrivna. Det är dock inte bara spelare från SSDC som förgyllt landslaget. Även vår första Förbundskapten var SSDC:are Ulf Jonsson som 1980 efterträddes av vår nuvarande landslagskapten Nils Scherman.

Damdart SSDC:s damlag uppstod mest av en tillfällighet då Örby Slotts tjejer 1980 frågade herrarna om man inte kunde få spela i klubben. Svaret blev ja och vips hade SSDC fått ett damlag. Klubbens framtid Ekonomi SSDC har en stabil ekonomi som grundlagts genom överskott från bland annat klubbens egen tävling SSDC Closed, lotterier samt pengar som klubblaget spelat in. Man skulle kunna tro att den goda ekonomin är orsaken till att man inte har någon medlemsavgift.

Men faktum är att SSDC:are aldrig behövt erlägga medlemsavgift. Var spelar SSDC? En berättigad fråga för faktum är att SSDC under årens lopp haft de flesta av Stockholms dartställen som hemmabana. För närvarande spelar man på 100-klubben på Hantverkargatan. Det hela började med Tegnerska krogen på Tegnérgatan, Boss pub Karlavägen, Café Pub Dart Roslagsgatan, Old Bowler Surbrunnsgatan, Löwet Fridhemsplan, Nybroklubben Nybrogatan, Tre Tunnor Hornsgatan, Kens Place Nytorgsgatan, Mocambo Körsbärsvägen, Svea Bowlinghall Sveavägen, Pelé Upplandsgatan och slutligen den för tillfället gällande hemmaadressen 100klubben på Hantverkargatan.

Stefan Lord påstår att man även för en kort tid hann spela på Tre Tunnor Norr På Tulegatan. En gång i tiden, i mitten på 70-talet, hade man en egen lokal på Ingemarsgatan men då gällande regler för Prippsserien tillät inte spel på annat än pubar eller motsvarande. Detta plus att lokalen till sist blev för dyr innebar att SSDC efter ett treårigt innehav gjorde sig av med lokalen. Det känns dock lite udda att det inte finns en spelplats som man förknippar med just denna fina och framgångsrika klubb.

SSDC:s klubbide Givetvis har klubben lagt och lägger för närvarande ned mycket arbete på att finna en för klubben lämplig lokal. Någon egen lokal är man dock inte ute efter, då ju detta skulle medföra ett merarbete för medlemmarna i form av hyresindrivning, städning, inköp m m vilket då, enligt herrarna Jonsson och Lord, skulle inverka menligt på dartspelandet. Ulf Jonsson menar till och med att bästa sättet att begrava SSDC är just att skaffa en egen lokal.

Det ligger nog en del sanning - trots allt - i denna inställning.¨' Klubbens eldsjälar För att kunna hålla ihop en klubb som SSDC måste de finnas idealister och fantaster. I SSDC:s fall har det funnits flera varav speciellt tre bör nämnas framförde övriga. SSDC har endast haft två klubbordföranden i historien. Den första var Ulf Jonsson som betytt mycket för klubben då han ju var en av initiativtagarna till bildandet av klubben.

Vidare har han under åren samlat en mängd - för SSDC-spelarna - ovärderligt dartmaterial, samt även gjort värdefulla insatser som spelare. Den andre ordföranden (sittande) är Björn Olof Norén som skall omnämnas för insatser liknande de Ulf Jonsson utfört. Förutom att vara ordförande och spelare ansvarar BO för närvarande ytterst för SSDC Closed, denna för klubben så viktiga tävling. Den tredje medlemmen som förtjänar ett omnämnande är väl den som de flesta av oss förknippar med SSDC - Stefan Lord.

Stefan har ju varit ankare i laget ända från begynnelsen och han var ju dessutom en i fyras gäng som bildade SSDC. Några förtroendeuppdrag i styrelsen har han aldrig haft. Således rätt man på rätt plats. För tillfället är han dock tillsammans med Christer Pilblad suppleanter i klubbstyrelsen som för övrigt har detta utseende. Styrelse 1972 Ordf. Ulf Jonsson Vice ordf Janne Hedlund Sekr. Marianne Lundin Kassör Hans-Ove Engmarker Led Gunnar Moberg Led Björn-Olof Norén Styrelse 1985 Ordf Björn-Olof Norén Kassör Sven-Eric Carsbrandt Sekr. Stig Wegander Vice ordf Lars Carlén Led Tor Bengtsson Framtiden Någon fara för framtiden finns inte om man får tro herrarna Jonsson och Lord.

Motivationen och viljan att vinna nya segrar är precis lika het som tidigare om det nu händelsevis var någon som tänkte att SSDC skulle vara mätta på framgångar eller att man snart segrat ihjäl sig. För det är ju som vi nämnde tidigare SSDC:s kännetecken att vilja vinna på elitnivå och som Stefan säger "den dagen SSDC inte ligger i toppskiktet av tabellen kan klubbens existens vara.

Uppdaterad: 29 MAR 2016 12:50 Skribent: Magnus Karlsson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Stockholm Super DC
Nils Scherman, Bredängsvägen 47
12761 Skärholmen

Kontakt:
Tel: +46107144553
E-post: magnus@magnuskarlsso...

Se all info